TablaoCombo- tunti

kuva: Paula Partanen
kuva: Paula Partanen

SYKSYN UUTUUS: TablaoCombo -tunti!

Lukuvuoden 2017- 18 uutuutena järjestettävällä TablaoCombo- tunnilla päästään vihdoin asiaan: Tunnin pääpaino on muusikoiden ja tanssijan välisen vuorovaikutuksen rakentamisessa, ja muusikoiden kanssa työskentelyn ”koodiston” sisäistämisessä.

Miten lapsi oppii puhumaan?

Kuuntelemalla, matkimalla ja ennen kaikkea löytämällä äänteiden ja sanojen syy-seuraus suhteita. Tällä kurssilla jokelletaan, muodostetaan sanoja, tutustutaan aakkosiin, tavataan, tutkitaan kielioppia – mutta ennen kaikkea leikitään ja hikoillaan. Tavoitteena on oppia kuuntelemaan ja ilmaisemaan omaa tahtoa – puhumaan flamencoa. 

Kurssivuoden aikana keskitytään paitsi ymmärtämään flamencolaulua ja –soittoa, opitaan sisäistämään perusbailen rakennetta sekä valitulle palolle tyypillistä compásta, pulssia ja dynamiikkaa. Tavoitteena on oppia tanssijana ”johtamaan bändiä”, sekä tunnistamaan flamencolle tyypillisiä dynamiikan vaihteluita ja painotuksia. Kurssilla ohjataan tanssijoita oman liikekielen kehittämistä musikaalisempaan ja liikelaadultaan tasokkaampaan, selkeästi luettavampaan suuntaan. Oppiminen tapahtuu paitsi analysoimalla omaa liikettä, ennen kaikkea toiston, kokeilemisen ja tekemisen kautta!

Kurssi toteutetaan yhteistyönä Taijan (laulu) ja Otson (kitara) kanssa, joiden tanssinsäestystä opiskelevia laulaja- sekä kitaristiopiskelijoita osallistuu tanssituntien säestykseen opettajiensa ohjaamina. Jokaisella kurssikerralla on siis muusikot paikalla! Kevätkaudella opiskelijat muodostavat omia esiintyviä combojaan, joille pyritään tarjoamaan esiintymismahdollisuuksia tablaoissa.

Kurssiin on linkitetty palmastunti, jolla syvennetään tanssijoiden musiikinymmärrystä ja opitaan reagoimaan flamencomusiikkin rakenteellisiin ja dynaamisiin vaihteluihin palmastaen. Kurssi on osallistujille pakollinen!

Työmenetelmänä kurssilla on improvisaatio, mutta ei hätää: improvisaatioon annetaan välineet! Kurssikuukaudet rakentuvat seuraavasti:

  • 2 krt/ kk tanssitunnit materiaaalin omaksumiseen: hiotaan markkeerauksia, remateja, kävelyitä ja llamadoita eri käyttötarkoituksia varten niin että hiki lentää! Kunkin askeleen hiomiseen käytetään todella aikaa, jotta materiaali saadaan uppoamaan lihasmuistiin asti, ja tätä kautta tulkinta mahdollistuu tanssissa. Opettaja korjaa tanssijoita yksilöllisesti.
  • 1 krt/ kk kaikille opiskelijoille (laulu, tanssi, kitara) yhteinen kommunikaatiotunti, jossa käydään käytäntö läpi käytännön esimerkkejä analysoimalla. Kommunikaatiotunnilla kullakin oppilasryhmällä on opetettu materiaali jo hallussa, näin päästään kiinni kaikkia oppilasryhmiä koskeviin yhteisiin dynamiikka- ja rakennekysymyksiin!
  • 1 krt/ kk improtunti, jossa tanssijat pääsevät kokeilemaan edellisillä kerroilla opittua liikemateriaalia ja tietoa käytännössä, Taija ja Otson säestyksellä, kaikkien kolmen opettajan ohjaamana.

Kurssi on suunnattu flamencotanssin perusteet hyvin hallitseville edistyneille oppilaille, jotka pystyvät tanssimaan tunneilla yksitellen muusikoiden säestäminä. Tunti edellyttää oppilailta sitoutumista, ja omalla ajalla tapahtuvaa treenaamista. Tunnin rinnalla on oltava toinen viikkotunti joko Lauran tai jonkun muun flamenco- opettajan säännöllisellä viikkotunnilla jotta kurssin tasokriteerit mahdollistuvat! Lauran keskiviikon hikitekniikka- tunti on suunniteltu TablaoCombo –tunnin treenipariksi.

Tervetuloa kurssille saamaan avaimet flamencon todelliseen ymmärtämiseen, nauttimaan tekemisestä ja hikoilemaan kanssamme!

Kurssiaika: maanantaisin klo 18.30- 19.30/ palmas, klo 19.30- 21/ tanssi, yht. 2,5 h joka viikko

Kurssipaikka: Aleksis Kiven kadun tanssistudio, Aleksis Kiven katu 34

Kurssihinta: 570€, pelkkä palmaskurssi 265€

Ilmoittautumiset ja kysymykset: laurajohannarintamaki@gmail.com,  kurssi täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Peruutukset vain lääkärintodistuksella!

Opettajat vastaavat mielellään kysymyksiinne kurssin Facebook- ryhmässä, tämän linkin takana!